Theorie in de praktijk

Essentiële basisinformatie voor de muzikant

Dus theorie kan toch plezant zijn?


Tijdens een muziek-essential gaan we dieper in op één onderwerp uit de muziek. Het zijn opfrissings- en bijscholingsavonden die je in korte tijd essentiële basis-informatie geven, zodat je er veel bewuster en met meer resultaat mee aan de slag kan gaan. Muziek-essentials zijn nuttig voor ieder die wat dieper in de muziek wil duiken en meer kennis wil opdoen. Elk onderwerp wordt zo toegankelijk en praktisch mogelijk aangekaart en vertaald naar jouw instrument. Deze -meestal theoretische - onderwerpen zijn toepasbaar voor elke instrumentalist.De opbouw van akkoorden

voorlopig niet gepland


Akkoorden zijn de bouwstenen van elk muziekstuk. Twee tegelijk klinkende tonen noemen we een samenklank, vanaf 3 spreken we van een akkoord. Ook tijdens deze muziek-essential benaderen we akkoorden op een praktische manier, zodat je er zelf mee aan de slag kan. We bekijken de opbouw van akkoorden, leren zelf akkoorden benoemen, en bewerken en bespreken een aantal “intrigerende” akkoorden.

Voor akkoord-instrumenten zoals gitaar, Ukulele en piano bekijken we ook de meest efficiënte manier om akkoordwisselingen in te oefenen.

Thema's

Ritme leren lezen

donderdag 19/03/2020


Ritme kunnen lezen is essentieel als je met een (onbekende) partituur overweg wil kunnen. Ritme oefen je het makkelijkst eerst los van je instrument en is eigenlijk best een prettige aangelegenheid. Het stelt je na verloop van tijd in staat om zelf ritmes te noteren en vlot een partituur te lezen. Je leert terug ‘tellen’ en de beat van een muziekstuk integreren.


Tijdens deze avond nemen we de enkele veel voorkomende ritme’s onder de loep. We oefenen samen ritmes in stijgende moeilijkheidsgraad en gebruiken onze stem, trommels en ritme- instrumenten om de ritmes voelbaar te maken.Praktijkgerichte muziektheorie

donderdag 23/04/2020


Het Westerse muzieksysteem is in basis een eenvoudig systeem en heeft een aantal wetmatigheden die zeer interessant zijn om te leren kennen. We bekijken in een notendop hoe ons muzieksysteem opgebouwd is en gaan er meteen mee oefenen in de praktijk. Je krijgt hierdoor inzicht in muziekstructuren waardoor je met nieuwe ogen kan kijken naar de muziek die je speelt of gaat spelen. Muziek wordt dan begrijpelijker en eenvoudiger,

maar ook interessanter om zelf mee te gaan spelen, songs te schrijven of te proberen een bepaalde emotie in de muziek naar voor te krijgen.


Vrij worden op je instrument

later in 2020


Wat heerlijk als je vrij kan improviseren en je vrij kan uitten via je instrument. Dat komt echter niet vanzelf. Het vrij worden vraagt enerzijds de ontwikkeling van een goede basistechniek en anderzijds het werkelijk leren luisteren naar wat je hoort als je speelt. Tijdens deze avond gaan we individueel en samen aan de slag, via verschillende eenvoudige improvisatie-oefeningen. Je krijgt ook oefeningen mee voor thuis, zodat je improviserende vaardigheid kan toenemen.

Deze avond is bedoeld voor muzikanten die minimum 2 jaar een instrument bespelen. Maak je geen zorgen over je speel-technisch niveau, want elk niveau heeft zijn specifieke oefeningen die je verder kunnen brengen op de weg van improvisatie.


___________________________________


Praktisch


Voor wie? elke geïnteresseerde

Wanneer: voor datum zie thema

telkens van 19u30 tot 21u


Bijdrage: 18 € per keer

Bekijk ook

het andere aanbod